søndag 18. oktober 2009

Det moderne prosjektet - "Kunnskap er makt"

På 1600-tallet begynte Vesten sin lange vei mot moderniteten. Samfunnsutviklingen og tankegangen som har hjulpet oss frem til det samfunnet vi har i da, kalles "Det moderne prosjektet". Det hele startet da den britiske filosofen Francis Bacon skrev: "Kunnskap er makt"[1]. Siden det, har tankesettet de siste 400 årene har dreiet seg om tre ting: frihet, fornuft og framskritt.

Det er en rekke kjente personer som fortjener å fremheves som viktige brikker i "Det moderne prosjektet". En av dem er den britiske opplysningstenkeren John Locke (1632-1704). Han regnes som den første moderne tenker, og hadde stor innflytelse på den politiske filosofien. Locke fokuserte på enkeltindividet, og mente at du ikke skulle stole blindt på autoriteten. Du skulle ha selvstendig tekning og selv konkludere med dine egne oppfatninger om hvordan ting var. Ut i fra dette mente han blant annet at staten skulle bli styrt av folket. Staten kunne bare styre så lenge den var godkjent av innbyggerne. Ble den ikke godkjent, hadde de rett til å gjøre opprør. Locke har vært en stor inspirasjonskilde til flere moderne tenkere, derav Rousseau og Voltaire. Tenkesettet hans kan også gjenspeiles i den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) var en av mange tilhengere av Locke. Men i motsetning til Locke, fokuserte han på ulikhetene mellom mennesker, i stedet for enkeltindividet. Han sa at: "mennesket er født fritt, men det er bundet fast overalt". Ved dette budskapet ønsket han å påvirke det politiske systemet. Han mente at samfunnet og kulturen ødela for menneskene - han ville "tilbake til naturen"[2]. En annen filosof som også var påvirket av Locke, var Voltaire (1694-1778). Han var en tilhenger av ytringsfrihet og menneskerettigheter. I tillegg av han også en religionskritiker. Han prøvde å bekjempe folkets overtro, dumhet og fordommer ved å kritisere kirken og fanatisme. Han ønsket et mer liberalt og rettferdig samfunn, bygd på erfaring og fornuft.

I 1751 ble det første bindet av Enclyclopedien, et leksikon inspirert av blant annet Locke og Voltaires liberale tanker, utgitt. Redaktøren bak boken va rden kjente opplysningstenkeren Denis Diderot (1713-1784). Hans mål med utgivelsen var "å forandre den tradisjonelle måten å tenke på". Sammen de andre encyklopedistene var han engasjert i rasjonalismens sak, den nye vitenskap, toleranse og sosiale reformer.

Det var ikke bare franske og britiske opplysningstenkere som satte i gang "Det moderne prosjektet". Den norske forfatteren Ludvig Holberg (1684-1754) oppnådde også stor betydning med sine litterære og kunstneriske verk. Holberg var svært interessert i fornuften, han mente at det var den som bandt samfunnet sammen. Han var også opptatt av moralisering, noe som han viste i diktning og komedier hvor han kritiserte dårskap og overtro. Han mente at dette var menneskets egen tåpelighet, og ønsket å påvirke folket til et mer fornuftig liv. Et kroneksempel på dette er hans kjente verk "Jeppe på berget".

En annen nordmann som har hjulpet oss mot moderniteten, er ingen annen enn Henrik Wergeland (1808-1845) - Norges største luriker gjennom tidene. Han mente at folk var oppdratt i ufornuft, og veien til frihet og fornuft gikk gjennom opplysning. Han stilte seg også kritisk til kirken, og mente dens lære førte til overtro, som igjen førte til ufornuft og ingen fremskritt. Sosiale urettferdigheter hadde også stor fokus i hans sinn, og gjennom diktningen hans ville han hjelpe folk til å bli en del av demokratiet.

På 1800-tallet kom utgivelsen av en bok som skapte mye opprør: "Artens Opprinnelse". Med sine vitenskaplige teorier kritiserte boken bibelens forklaring på hvordan livet skapes og utvikles. Forfatteren bak verket var Charles Darwin (1809-1882), en britisk naturforsker. Hans vitenskapelige evolusjonsteorier strider mot kirkens teorier, og med han som alle andre religionskritikere, fikk han kirken og staten i mot seg. Men utgivelsen var ikke forgjeves, den førte til avskaffing av kirkens makt og flere tok vitenskapen til seg.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/John_Locke
http://no.wikipedia.org/wiki/Denis_Diderot
http://www.intermedia.uio.no/ariadne/idehistorie/idehistoriske-epoker/1700-tallet/rousseau
http://no.wikipedia.org/wiki/Voltaire
http://no.wikipedia.org/wiki/Ludvig_Holberg
http://no.wikipedia.org/wiki/Henrik_Wergeland
http://no.wikipedia.org/wiki/Henrik_Wergeland
Spenn 2, Norsk for studieforbedrende utdanningsprogram VG3, Cappelen, Oslo 2008
[1] : Spenn 2, Norsk for studieforbedrende utdanningsprogram VG 3, Cappelen, Oslo 2008. - s 10, Det moderne prosjektet, linje 2.
[2]:http://no.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau



Ingen kommentarer: